mounjaro kopen

Mounjaro

Voor patiënten in België

Voor patiënten in Nederland

Mounjaro (tirzepatide) van Lilly, is een bekend medicijn voor de behandeling van diabetes type 2. Het is dé concurrent van Novo Nordisk’s Ozempic (semaglutide).

Diabetes type 2

Diabetes type 2 is een ziekte waarbij het bloedglucose continue te hoog is omdat

  • lichaamscellen moeite hebben met het opnemen van glucose uit het bloed doordat hun receptoren minder gevoelig geworden zijn
    óf
  • de pancreas minder insuline aanmaakt
    óf
  • beide voorgaande.

Dit, bijvoorbeeld door een jarenlange toevloed van teveel suikers door een té zoet dieet.

GLP-1 analoog supplementen zoals Mounjaro stimuleren insulineaanmaak zodat er meer insuline in het bloed komt en glucose alsnog opgenomen raakt. GLP-1 analogen zijn stoffen die het lichaamseigen incretin dupliceren met enkele modificaties er aan toegevoegd om het duplicaat efficiënter te maken dan het origineel. De modificaties zijn nodig aangezien incretin GLP-1 in het lichaam van diabetes type 2 patiënten in natuurlijke vorm niet meer afdoende in staat is om het glucosesysteem in balans te houden. GLP-1 analogen breken, dankzij eiwitstrengmodificatie, bijvoorbeeld minder snel af dan incretine.[1]

Mounjaro van Lilly: tirzepatide+GIP

Lilly is vrij snel na Novo Nordisk op de GLP-1 boot gestapt en ontwikkelde haar eigen kruiser: de GLP-1 analoog tirzepatide.

Mounjaro injecties werden goedgekeurd door de FDA in de US op 13 mei 2022, door de EMA in de EU op 15 september 2022 en door de MHRA in de UK op 8 November 2023, als een aanvulling op dieet en lichaamsoefening, om de glycemische controle in volwassenen met type 2 diabetes mellitus te herstellen en te onderhouden.

Mounjaro is uniek in de zin dat het medicament naast tirzepatide, ook de Gastric Inhibitory Polypeptide analoog, afgekort GIP, bevat. Beiden zijn intiem verbonden met mekaar in de fysiologie van het lichaam. Men begrijpt deze functies en hun relatie nog niet volledig en men blijft er dan ook naarstig onderzoek naar doen. GIP is bij wetenschappers al langer gekend dan GLP-1 en het is net bij de studie van GIP dat men GLP-1 ontdekte. Initiële ondernemingen om GIP te klonen, te modificeren en therapeutisch in te zetten kenden teleurstellende resultaten die in het niets verdwenen bij de resultaten die men een tijd later had met GLP-1. Hierdoor verschoof GIP voor enkele decennia naar de achtergrond. Sinds een tijdje is er echter weer vernieuwde interesse in GIP en Mounjaro is een product van die evolutie. Testen lijken aan te tonen dat de combinatieformule GIP-GLP1 van Mounjaro doeltreffender is dan die van GLP-1-only medicamenten. Er is echter nog geen definitief uitsluitsel over het nut van het toevoegen GIP in therapieën.

Mounjaro kopen

Mounjaro is alomtegenwoordig. De zoektocht van de koper zal daarom niet zozeer gaan over het vinden van Mounjaro op zich, maar over het vinden van de ideale manier om het te kopen. Daarbij spelen 4 factoren een voorname rol: beschikbaarheid, gemakkelijkheid, prijs en kwaliteit.
Verder is ook het feit dat Mounjaro een voorschrift vereist bepalend voor de keuze van aankoopmethode.

Mounjaro kopen
 beschikbaarheidgemakkelijkheidprijskwaliteit
buurtapotheek10/105/107,5/1010/10
buurtdrogist (Kruidvat of Etos)0/10n.v.t.n.v.t.n.v.t.
website van buurtapotheek10/107,5/107,5/1010/10
online apotheek10/107,5/107,5/1010/10
frauduleuze webshop10/1010/1010/105/10
online drogist (Amazon, Bol, Etos, Kruidvat)0/10n.v.t.n.v.t.n.v.t.
online farmaceutische serviceplatformen10/1010/1010/1010/10

Het probleem met kopen in een buurtapotheek is dat

  1. je de straat op moet, zowel voor dokter als apotheek, met vervoerskosten en tijdsverlies van dien
  2. je dient te betalen voor een doktersbezoek om een voorschrift te krijgen

Het probleem van kopen in drogisterijen als Kruidvat, Etos, Bol of Amazon is dat zij als drogisten geen voorschriftmedicatie mogen verkopen en je daar dus geen Mounjaro kunt vinden.

Websites van apotheken en online apotheken lossen het probleem van tijd en geld verlies gedeeltelijk op, althans wat betreft het lopen naar de apotheek, maar je moet nog steeds naar buiten om naar de dokter te gaan.

Frauduleuze webshops lossen de problemen van de voorgaande koopopties op maar daar zit je met een ernstig kwaliteitsprobleem: je hebt geen enkele garantie dat je ook echt datgene gaat innemen wat je denkt in te nemen.

Online farmaceutische serviceplatforms lossen de voorgaande problemen op met een innovatieve formule waarbij dokters en apothekers de handen in mekaar slaan, ondersteund door een administratieve kern, die de website en klantenservice verzorgt.

Terugbetaling door zorgverzekering of ziekenfonds

Mounjaro wordt door de Nederlandse zorgverzekeringen vergoed voor Nederlanders, maar nog niet door de Belgische ziekenfondsen voor Belgen.

Kopen in Duitsland, Spanje enz.

Men hoort soms zeggen dat medicatie bestellen vanuit Duitsland of Spanje goedkoper uitkomt. De waarheid is dat prijzen inderdaad verschillen per EU land, maar websites uit die landen geven je geen service, of niet dezelfde service, als je bij hen probeert te bestellen vanuit Nederland of België. De enige manier om voordeel te halen uit kopen in een ander land is naar daar gaan en je bestelling op een leveradres daar laten toekomen.

Hoe Mounjaro nemen

Omdat geen enkele persoon met diabetes type 2 exact dezelfde graad van ongevoeligheid heeft voor insuline en ook geen exact gelijke mate van insulineproductie, is er geen universeel geldende dosis voor Mounjaro. Je moet op zoek gaan naar die dosis die voor jou het beste resultaat geeft, die jouw bloedsuiker in balans brengt.

Het middel wordt 1 keer per week, telkens op dezelfde dag van de week, subcutaan (juist onder de huid) geïnjecteerd in bil, dij of achterkant van je bovenarm, met prikpennen waarvan je de naald niet eens te zien krijgt.

Opgelet: Mix nooit insuline met Mounjaro in dezelfde injectie.[2]

Mounjaro wordt verkocht in 6 verschillende sterktes

Mounjaro (tirzepatide+GIP) prikpen dosissen
2,5 mg5 mg7.5 mg10 mg12.5 mg15 mg

Je dokter zal je een behandelingsschema voorstellen waarbij de dosis langzaamaan wordt opgedreven tot je aan een voor jou optimale onderhoudsdosis zit. Deze wordt dan voor een langere tijd aangehouden.

Het is essentieel dat je je levensstijl aanpast

Ten eerste omdat je moet trachten je suiker te verbeteren op natuurlijke wijze omdat je GLP-1 beter niet langer dan 1 jaar neemt vanwege de kleine kans op kanker (0,7% na 1-3 jaren). Ten tweede, zal je welgekomen eventuele gewichtsverlies, wanneer je stopt met Mounjaro, weer terug gedraaid worden.

Die aanpassing houdt in: een actieve levensstijl met veel sport en een dieet van weinig verzadigde vetten, niet te veel koolhydraten, minder dierlijke proteïnes, veel groenten en fruit, en geen toegevoegde suikers. Meer koken dan bakken en braden enz.

Dosis gemist…

Dit is niet goed maar ook niet het einde van de wereld. Ten hoogste vertraagt het het therapeutische proces. Het is erger als je per ongeluk een dubbele dosis neemt. Dat moet je ten alle tijde vermijden want dat kan serieuze bijwerkingen veroorzaken en zelfs overdosis.

Wat doe je als je je dosis vergeet? Is het minder dan 4 dagen geleden? Dan neem je de vergeten dosis nu in. Is het langer dan 4 dagen geleden? Neem hem dan niet meer in maar neem gewoon de volgende wanneer het geplande tijdstip daar is.

Overdosis

Wanneer je teveel Mounjaro in 1 keer binnenkrijgt kan dat heftige bijwerkingen teweegbrengen. Deze bijwerkingen kunnen diaree en overgeven inhouden. Je dient dan veel te drinken om te zorgen dat je niet uitdroogt. Wanneer het water weer overgegeven wordt en je kan het niet binnenhouden dan moet men het intraveneus toedienen via je aders.

Overdosering met GLP-1 medicijnen gebeurd vrij vaak, onder andere ook wanneer mensen geneesmiddelen gebruiken zonder begeleiding. De effecten van overdosis kunnen langer dan een week blijven hangen omdat Mounjaro een lange halfwaardetijd heeft.

Contra-indicatie

Gebruik Mounjaro niet

  • indien je diabetes type 1 hebt
  • je jonger bent dan 18 jaar
    Het is niet met zekerheid aangetoond dat Mounjaro veilig is bij minderjarigen.
  • indien je schildklierkanker (Medullair schildkliercarcinoom of MTC) of Multiple endocriene neoplasie syndroom type 2 (MEN2) hebt of had of iemand in je familie heeft of had het, ook als die personen overleden zijn.
  • tijdens zwangerschap of borstvoeding.
    Het is niet geweten of Mounjaro veilig is voor foetus en baby.
  • indien je in het verleden allergische reacties hebt meegemaakt met Mounjaro

Oppassen!

  • Pancreatitis
    Als je pancreatitis hebt dan zou het gebruik van Mounjaro ontsteking van de pancreas kunnen bevorderen, maar dit is nog niet bevestigd door onderzoek.
  • Laag bloedsuiker
    Indien je Mounjaro gebruikt samen met bloedsuikerverlagende medicamenten zoals insuline, metformine, of sulfonylureumderivaten kan je bloedglucose te laag zakken. Je dokter dient je suiker te monitoren en zo nodig dosissen aan te passen.
  • Nierfalen
    Indien je zwakke nieren hebt moet je dokter deze in het oog houden.
  • Diabetische retinopathie
    Dit is oogschade veroorzaakt door diabetes. Als je dit hebt moet de dokter uitkijken dat het niet verergert wanneer je Mounjaro gebruikt. Zo nodig dient de behandeling met Mounjaro stopgezet te worden.
  • Ernstige maagproblemen
    Zoals vertraagde maaglediging (gastroparesis), of andere problemen met verteren.
  • Anticonceptietabletten
    Deze worden minder goed opgenomen wanneer zij samen met Mounjaro genomen worden. Daarom dien je je dokter te vragen om je een hogere dosis of een alternatieve anticonceptiewijze voor te schrijven.
  • Combineren met andere middelen
    Vertel je dokter indien je andere medicamenten, natuurgeneesmiddelen, kruiden, supplementen, etc., neemt of wil nemen. Interacties kunnen onverwachte bijwerkingen geven.

Bijwerkingen

Maag-darm bijwerkingen. Symptomen: diarree, misselijkheid, verminderde smaak, indigestie, overgeven, constipatie, maagpijn/buikpijn.

Ernstige bijwerkingen

  • Schildklierkanker
    Volgens een recente studie genaamd GLP-1 Receptor Agonists and the Risk of Thyroid Cancer, gepubliceerd op 1 februari 2023, veroorzaakt GLP-1 analoog supplementatie in 0,7% van de mensen die het langer dan een jaar gebruiken, schildklierkanker. Symptomen: bobbel in de hals, schorre stem die niet weggaat, moeite met slikken, kortademigheid.
  • Ontsteking van de pancreas
    Er is sprake van dat GLP-1 analogen zeldzaam pancreatitis zou veroorzaken. Symptomen: overgeven, ernstige pijn in het maaggebied die niet weggaat en eventueel uitstraalt naar de rug.
  • Laag bloedsuiker
    Je riskeert hypoglykemie wanneer je Mounjaro gebruikt samen met bloedsuikerverlagende medicamenten zoals insuline, metformine, of sulfonylureumderivaten. Symptomen: duizeligheid, flauwte, verwarring, snelle hartslag, honger, stemmingsschommelingen, zwakheid, beven, zenuwachtigheid, wazig zicht, hoofdpijn, angst, lichtgeraaktheid, dubbele tong, slaperigheid.
  • Ernstige allergische reactie
    Er is altijd een kleine kans dat je allergisch reageert op een of meerdere onderdelen van Mounjaro. Symptomen: zwellen van aangezicht, lippen, tong, keel, oogleden, ademproblemen, moeilijk slikken, uitslag, heftige jeuk, flauwvallen, duizeligheid, snelle hartslag.
  • Bijwerkingen veroorzaakt door nierbelasting
    Als je zwakke nieren hebt kunnen je bijwerkingen hebben in dat orgaan. Symptomen: misselijkheid, diarree, overgeven, uitdroging.
  • Ernstige maagproblemen
    Erge diarree, hevige misselijkheid, zwaar overgeven, ernstige constipatie, erge maagpijn/buikpijn.
  • Veranderingen in het gezichtsvermogen
  • Bijwerkingen veroorzaakt door galblaasbelasting
    Symptomen: pijn in de bovenkant van je buik, koorts, geelzucht, kleikleurige stoelgang.

Interessant om weten…

GIP voor diabetes type 2De (il)legale GLP-1 markt
Er bestaat onder wetenschappers al sinds jaren twijfel en discussie over het nut van GIP, de Glucose-dependent insulinotropic polypeptide – ook gastric inhibitory polypeptide geheten – in het beheersen van obesitas en type 2 diabetes. Initiële interesse in het therapeutische nut van GIP werd onder andere ontkracht door aanwijzingen dat haar insulinetropische activiteit vermindert in geval het lichaam lijdt aan type 2 diabetes.Wanneer het therapeutische nut van GLP-1 duidelijk werd verschoof de aandacht helemaal in die richting.Recent echter is het geloof in het nut van GIP teruggekeerd en nu denkt men dat GIP toch belangrijker is dan voorheen gedacht. De succes van Mounjaro lijkt dit ook te onderbouwen, gezien haar combinatie van GLP-1 met GIP het medicament effectiever lijkt te maken dan haar GLP-1-only tegenhanger semaglutide. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd of geschreven.Er is ontzaglijk veel geld gemoeid met de handel in GLP-1 medicamenten. Dat uit zich in een heftige competitie tussen officiële spelers: de gepatenteerde bedrijven en onofficiële spelers: de illegale medicamentenhandel. Beide markten gaan over miljoenen Euro’s.Veel mensen lijden aan overgewicht en willen afvallen. Daarom, ook al worden GLP-1 analogen enkel geadviseerd aan mensen met ernstig overgewicht, lopen mensen die gewoon willen afslanken eveneens storm voor het middel. Dit doet de illegale markt floreren.Omdat de GLP-1 analogen voor gewichtsverlies vaak niet worden terugbetaald door zorgverzekeringen, vragen mensen aan artsen om hen diabetes type 2 GLP-1 medicamenten voor te schrijven om af te vallen. Dat noemt men off-label voorschrijven.GLP-1 middelen mogen, wettelijk gezien, op eigen verantwoordelijkheid, off-label worden voorgeschreven door artsen. Sommige doen dat, anderen niet.Daarnaast grijpen mensen naar online alternatieven die niet altijd legaal zijn. Wetgeving is vaak niet in staat om de illegale handel aan te pakken om dat deze internationaal werkt en gebruikt maakt van IT technieken om zich te verstoppen.
Synthetische modificatieTirzepatide vs semaglutide
Onder andere door manipulatie van proteïnestrengen kan men nieuwe moleculaire verbindingen creëren in initieel organische structuren. De nieuwe moleculaire structuren en verbindingen die daaruit voortkomen wijzigen de activiteit van een stof. Op deze manier kunnen specifieke kwetsbaarheden in substanties worden verminderd en specifieke kwaliteiten versterkt, of kan geheel nieuwe activiteit worden veroorzaakt.Op 2 augustus 2023 werden de resultaten van de HbA1c meta-analyse studie gepubliceerd. Daaruit kwamen de volgende resultaten naar voren:Top 3 meeste A1C reductie1. 15mg tirzepatide2. 10mg tirzepatide3. 2mg semaglutideTop 6 meeste gewichtsverlies1. 15mg tirzepatide2. 10mg tirzepatide3. 2mg semaglutide4. 5mg tirzepatide5. 1mg semaglutide6. 0,5mg semaglutide [4]

Volg eerst en vooral de instructies van de arts, maar sla ook het lezen van de bijsluiter niet over! Zo weet je steeds waar je mee bezig bent. Als je toch nog vragen hebt, of last ondervind van eventuele bijwerkingen, raadpleeg hem/haar dan!

Bronnen:

  1. Farzam K, Patel P. Tirzepatide. 20 februari 2024. Bezocht 8 juni 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK585056/
  2. Lilly. Patient Medication Information. 2023. Bezocht 8 juni 2024. https://pi.lilly.com/ca/mounjaro-ca-pmi.pdf
    Bezin J, Gouverneur A, Pénichon M, Mathieu C, Garrel R, Hillaire-Buys D, Pariente A, Faillie J L. GLP-1 Receptor Agonists and the Risk of Thyroid Cancer. 1 februari 2023. Bezocht 8 juni 2024. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36356111/
  3. Gough A, Sitch A, Ferris E, Marshall T, Sasso F C. Within-subject variation of HbA1c: A systematic review and meta-analysis. 2 augustus 2023. Bezocht 8 juni 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10395823/