Colchicine kopen

Colchicine

België ➡️

Nederland ➡️

Colchicine is een medicament om jicht en familiale mediterrane koorts mee te behandelen. Andere bekende medicamenten voor jicht zijn Allopurinol, Benzbromarone, Prednisolon Corticosteroïdeninjectie.

Jicht

Jicht is een ontsteking van de gewrichten van de ledematen aan de extremiteiten van het lichaam: vingers, voeten, armen. Het meest voorkomend is jicht aan het gewricht van de dikke teen. De term Podagra verwijst naar jicht specifiek aan de dikke teen.[1]

Familiale mediterrane koorts (Familial Mediterranean Fever / FMF)

Is een erfelijke ontstekingsziekte die vooral families treft rond het middelandsezeegebied en gekenmerkt is door 7 mogelijke soorten terugkerende aanvallen met uiteenlopende symptomen, waarvan koorts een gemeenschappelijke overlap is.[2]

Colchicine kopen

Het is geen uitdaging om Colchicine te vinden, het is ook geen duur medicament. Vervoer naar apotheek en dokter hoeft ook niet duur te zijn, en je doktersbezoek wordt wellicht terugbetaald door ziekenfonds of zorgverzekering. De kosten zijn dus niet echt een uitdaging. De grootste uitdaging bestaat er in om, in deze drukke tijden, zo weinig mogelijk tijd te verliezen met je medicatieaankopen. Als je bent zoals wij, dan wil je kwaliteitsvolle tijd beleven. Niet heen en weer hossen voor luttele praktische zaken waar je je achteraf niets meer van herinnert.

We hebben sowieso een winkel nodig waar we voorschriftplichtige medicatie kunnen kopen. Deze preconditie diskwalificeert sowieso al de drogisten zoals Kruidvat, Etos, Bol en Amazon, aangezien die dat niet mogen verkopen. Dan rest ons de apothekers, in de buurt en online.

Online heeft het voordeel dat je om het medicament te kopen alvast niet de deur uit moet. Maar nog steeds moet je de straat op om aan je voorschrift te komen. In België is afstandsgezondheidszorg (telegeneeskunde) door dokters niet mogelijk. In Nederland wel, maar in beide landen mogen apothekers sowieso geen dokters in dienst nemen.

Er is echter 1 type van speler die op al deze obstakels een ingenieus antwoord heeft gevonden: het online farmaceutische diensten platform. Zij hebben een handige constructie gecreëerd die drie onafhankelijke spelers met mekaar verbindt, over landsgrenzen heen, handig gebruikmakend van de EU wetten over vrij verkeer van personen, goederen en kapitaal. Deze platformen bestaan uit een administratieve component, die de contacten met klanten verzorgd, betalingen regelt, en zorgt voor de leveringen aan huis, een dokterscomponent die voorschriften aflevert, en een apothekers component die medicatie aanlevert.

Er zijn nog andere spelers die een evenredig niveau van gemak voorzien: de illegale webshop, die zelfs geen voorschrift vragen voor voorschriftplichtige medicatie. Maar het grote nadeel bij hen is het gebrek aan kwaliteitsgarantie. Zij kopen van illegale medicamentenfabriekjes en je kan niet aan op hun beloften over de inhoud van de middelen die zij verkopen.

Online bestellen

  1. medicament kiezen
  2. digitale consult
  3. voorschrift verkrijgen
  4. betalen & accountcreatie
  5. levering medicament

Koopadvies

Check de locatie waarop het platform waarbij je wil kopen geregistreerd staat. Grote sites zullen meerdere versies hebben, voor meerdere landen waar zij actief zijn. Het is belangrijk om de juiste versie te kiezen zodat je de verkoopsvoorwaarden te zien krijgt die van toepassing zijn op jouw regio.

Mensen proberen die lokaliseringen te hacken door te kopen bij een platform in een ander EU land, waar de prijzen lager zijn, maar dat loopt enkel goed af indien je je in dat land bevindt. Kopen in Spanje of Duitsland wanneer je je in België of Nederland bevindt zal niet opgaan: ofwel weigeren ze je, of wel doen ze je meer betalen, om hun extra leveringskosten te dekken.

Kopen in Kruidvat & Etos

Kruidvat en Etos hebben allebei fysieke winkels. Beiden hebben geen voorschriftmedicatie in stock omdat zij drogisten zijn en dus geen apothekersvergunning hebben. We gingen daarom op zoek naar hibiscus, netel en groene thee, 3 kruiden die helpen om urinezuurlevels in het lichaam te verminderen.

  1. Kruidvat
    We konden hibiscus vinden, als onderdeel van een concoctie die vooral uit veenbessen bestaat en bedoeld is voor algemene weerstand, en dat was het dan ook zowat. Groene thee en Netel hadden ze niet. Kruidvat heeft vele handige kwaliteitsvolle middeltjes en gadgets aan gunstige prijzen, maar voor jicht is er niet veel te vinden.
  2. Bij Etos hadden ze dan weer geen hibiscus als kruid (enkel verzorgingsmiddelen die hibiscus bevatten) maar wel groene thee.

Bij elkaar genomen een mager resultaat.

Conclusie

Om kruidenmiddelen te vinden kan je beter naar een natuurvoedingszaak gaan.

De indicaties van colchicine onder de loep

Jicht

Jicht is een ontsteking aan de gewrichten, en komt het meeste voor in het dikke teen gewricht. Deze ontsteking is het gevolg van urinezuur- / natriumuraatkristallen die zich in het gewricht accumuleren. Deze accumulatie is het gevolg van een disbalans in de stofwisseling die zorgt voor een overmaat aan urinezuur in het lichaam. Urinezuur is wat overblijft na de afbraak van purine. Deze overmaat doet de kristallen ontstaan. Wellicht doen ze zich vooral in de dikke teen voor omdat de omgeving daar koeler en zuurder is dan in de rest van het lichaam.

Wat is een jichtaanval?

Dit is het moment waarop vloeibare urinezuur in het bloed een threshold overschrijdt en plots kristallen begint te vormen. Deze kristallen zetten het weefsel tussen het gewricht onder druk, dat vervolgens acuut gaat ontsteken. Zulk een aanval kan erg veel pijn doen en maken dat je niet goed kan lopen.

Chronische jicht

Vijf groepen van mensen zijn kwetsbaar voor chronische jicht – mensen die

  • op jonge leeftijd jicht hadden kunnen een chronisch hoog urinezuurbloedlevel behouden doordat de nieren teveel uraat vasthouden
  • teveel uraat/purine binnenkrijgen door hun voeding
  • chronisch bepaalde medicijnen nemen, bijvoorbeeld plaspillen
  • lijden aan chronisch alcoholmisbruik
  • ciclosporine gebruiken na orgaantransplantatie hebben ondergaan en

Wat deze groepen gemeen hebben is overgewicht en/of hoge bloeddruk.

Jicht is het resultaat van een samenloop van factoren, waarvan we een deel zelf in de hand hebben. Wanneer ons lichaam in balans is krijgen we geen jicht. Normaal lost urinezuur op in je bloedstroom en plas je het uit. Door bepaalde factoren kan het gebeuren dat je meer urinezuur in je bloed hebt dan je nieren kunnen verwerken en afdrijven. Dat kan zijn doordat je vertering van het zuur verstoord is door inwendige ziekten, erfelijke fatoren, verminderde nierfunctie, of door het innemen van extreem veel purine via voeding en dranken, en meestal is het een combinatie tussen die twee. Een gezonde mens kan veel purinerijke voeding aan zonder jicht te krijgen. Het is meestal door een combinatie van ziekte en ongezonde levensstijl dat jicht uiteindelijk toch de kop op steekt.

Behandelen met colchicine

Wij willen hier een idee geven van hoe een colchicinebehandeling er mogelijk uit ziet. Dit is niet bedoeld als instructie. De instructies dienen van je dokter te komen en dienen nauwgezet op te volgen. Deel hem / haar je medische voorgeschiedenis mee en alle middelen die je mogelijk zal nemen naast colchicine. ‘Middelen’ omvat medicijnen, natuurgeneesmiddelen, voedingssupplementen, kruiden, voeding, drank enz. Lees voor de zekerheid ook de bijsluiter van het medicament na, en bespreek mogelijke onduidelijkheden met je arts.

Een deel mensen neemt dit medicament enkel wanneer er een aanval op komst is en een ander deel neemt het doorlopend, om aanvallen te voorkomen.

Veel mensen die colchicine nemen, nemen complementair nog andere medicamenten of natuurmiddelen voor jicht. Sommige middelen focusen op het verminderen van urinezuur, terwijl anderen de ontstekingsverschijnselen die gepaard gaan met jicht verzachten. Deze worden samen genomen. Er zijn ook middelen die op beide vlakken effecten hebben.

Het colchicine doseringsschema

We presenteren hier een typisch gebruik van tabletten colchicine voor:

  • Familiale mediterrane koorts (Familial Mediterranean Fever / FMF) (niet voor kinderen onder de 4 jaren oud)
  • preventie van jicht aanvallen
  • verzachting van jicht aanvallen

Tabletten bevatten een dosis van 0,6 mg en kunnen gedeeld worden in 2 stukjes van 0,3mg.
Capsules zijn eveneens 0,6mg en kunnen niet gedeeld worden.

Suspensies komen in 5ml.

FMF – tabletten – dosering

Inname voor familiale mediterrane koorts
volwassenen en kinderen 12 en ouder1.2 – 2,4mg2 – 4 tabletten
kinderen 6 tot 120,9mg1,5 – 3 tabletten
kinderen 4 tot 60,3 – 1.8mg0,5 – 3 tabletten

Jicht aanvallen – post – tabletten – dosering

Mensen die colchicine enkel innemen bij een acute aanval: voor het meest pijnstillende effect moeten zij direct, wanneer zij voelen dat er aanval op til is, een dosis nemen. Wanneer de pijn niet weg gaat kan er een uur later nog een tweede dosis genomen worden. De som van alle genomen dosissen moet onder de maximum dagelijkse hoeveelheid blijven.

Inname na een jichtaanval
eerste teken van een aanvalvolwassenen en kinderen vanaf 161,2mg2 tabletten
tweede dosis0,6mg1 tablet

Jicht aanvallen – preventie – capsules of oplossing – dosering

Mensen die colchicine preventief nemen en toch een aanval opdoen krijgen daar meestal andere medicatie voor dan colchicine. Mensen die andere medicamenten niet kunnen verdragen kunnen eventueel extra colchicine innemen. Je begeleidende dokter moet dan goed je waarden in het oog houden, om overdosering te vermijden.

Inname ter preventie van jichtaanvallen
dagelijkse onderhoudsdosisvolwassenen0,6mg – 1,2mg2 tabletten
kinderenindividueel te bepalenindividueel te bepalen
extra dosis in geval van aanvalvolwassenenindividueel te bepalenindividueel te bepalen
kinderenindividueel te bepalenindividueel te bepalen

In geval je suspensie gebruikt

Schudt het product grondig voor elk gebruik, meet het medicament met een meethulpmiddel dat daar speciaal voor verkocht wordt en niet met thee- eet of soeplepels, omdat deze niet allemaal exact dezelfde grootte hebben en daardoor niet accuraat zijn.

Algemene instructies voor de inname van colchicine

  • Je kan dit medicament nemen met of zonder voeding.
  • Je dokter past de te nemen dosis individueel aan, afhangend van de precieze oorzaak van de jicht en je constitutie.
  • Neem de behandeling uit, ook als je je al beter voelt.
  • Dagdosissen kunnen opgesplitst worden in 2 dosissen.
  • Dosissen kunnen vermeerderd of verminderd worden in hoeveelheden van 0,3mg per dag, met het doel in gedachten van zoveel mogelijk effect te hebben met zo min mogelijk bijwerkingen en zonder over de maximum dosis heen te gaan.
Maximumdosis colchicine
jichtaanval (post behandeling)1,8mg per uur
jicht preventief (profylaxis behandeling))1,2mg/dag
FMF2,4mg/dag

Waarschuwingen

  • Geen pain killer
    Colchicine is geen pijnmedicatie. Het is nutteloos bij pijn door andere oorzaken dan jicht.
  • Deficiëntie nier en hart- en vaatziekten
    mensen met zwakke nieren of zwak hart- en bloedvatensysteem dienen een aangepast behandelingsschema te volgen.
  • Bewaring
    Colchicine dient beschermd te worden tegen vocht, warmte en licht.

Het potje moet gesloten blijven wanneer niet in gebruik.

  • Dosis gemist
    Dosis gemist? Kijk hoeveel tijd er tussen je voorgeschreven geplande dosissen ligt en bereken of het moment dat je er aan denkt dat je de vorige dosis vergeten bent vóór of voorbij het midden van die periode ligt. Is bevind je je vóór het midden, neem hem dan alsnog in. Ben je al voorbij het midden, laat de vergeten dosis dan vallen, wacht tot de volgende dosis, en neem die dan gewoon in. De regel is: verdubbel je dosis niet door een vergeten dosis vlak voor een nieuwe dosis in te nemen, omdat je dan zorgt voor een tijdelijke verdubbeling van de concentratie colchicine in je bloed.
  • Overdosering
    Colchicine in te hoge concentratie kan fataal zijn. Indien je volgende symptomen hebt doe je wellicht een overdosis. Bel dan onmiddellijk de hulpdiensten: vertraagde hartslag, oppervlakkige ademhaling, tintelingen in benen of armen, maagpijn, misselijkheid, overgeven, diarree, moeite met ademhalen, niet vlot kunnen urineren, zwakke spieren, zwakke polsslag, verdoofd aanvoelende ledematen, overgeven, diarree.
  • Interacties
    Colchicine samen met andere stoffen nemen kan het effect van beide middelen veranderen.
    Pompelmoes en pompelmoessap
    Deze producten kunnen de concentratie colchicine in je bloed in meer of mindere mate vergroten waardoor effecten onvoorspelbaar worden.
    Rosuvastatin en atorvastatin
    Onder de stoffen die het ergste reageren op colchicine bevinden zich rosuvastatine en atorvastatine, dewelke beide medicamenten zijn.
    Deze lijst is onvolledig
    Bespreek met je arts alle mogelijke interacties en lees ook de bijsluiter na.

Bijwerkingen

Normaal gezien is colchicine veilig. Het wordt al duizenden jaren gebruikt. Indien je echter toch acute symptomen ervaart, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten. Er snel bij zijn kan je leven redden.

Allergische reactieMild – vaakErnstig – niet vaak
Allergische reacties zijn onvoorspelbaar. Ieder lichaam is anders. Ook colchicine kan een allergische respons uitlokken, mild of ernstig. Meestal zijn allergische reacties vrij onschuldig en uiten zich veelal in uitslag. Er is echter altijd een kans op anafylaxische schok. De symptomen hiervan zijn ernstig en kunnen lijden tot de dood als ze niet snel behandeld worden met epinefrine: zwelling in gezicht, tong, lippen, keel, moeilijk ademhalen, moeilijk slikken.Indien je deze symptomen ervaart bel dan onmiddellijk de hulpdiensten.misselijkheid;braken;maagpijn;ernstig en blijvend diarree en braken;spierzwakte en -pijn, moe voelen;tintelingen in vingers, tong of handen;grauw uitzicht van lippen, tong, handen;verdoofd gevoel ledematen;griepgevoelens, koorts, rillingen, pijn in het lichaam;spierpijn en diarree;abnormaal bloeden;snel gekneusd;bleek, zwak voelen;

Interessant om weten

A Gout Poem

Beter uitbundig leven, en jicht oplopen, dan voor hetzelfde geld, lijden aan een erger euvel!
Vroeger dacht men dat jicht in de plaats van een ergere ziekte kwam. Dus dat men gespaard werd van erger, indien het geluk had jicht te krijgen. Het was ook een soort statussymbool omdat enkel rijke mensen het leken te krijgen, wellicht door hun overdadige levensstijl.

Jonathan Swift (1667–1745), Iers satirisch schrijver, schreef in 1726 een gedicht aan zijn verloofde Rebecca Dingley. Hieronder een stukje uit het gedicht “Bec’s Birthday”

“As, if the gout should seize the head,
Doctors pronounce the patient dead;
But, if they can, by all their arts,
Eject it to the extremest parts,
They give the sick man joy, and praise
The gout that will prolong his days:
Rebecca thus I gladly greet,
Who drives her cares to hands and feet.”[3]

Bronnen:

  1. Mutual Pharmaceutical Company, INC. Highlights of prescribing information. Herzien 1 juli 2009. Bezocht 9 juli 2024. https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2009/022351lbl.pdf
  2. Sadiq N M, Robinson K J, Terrell M. Colchicine. Herzien 29 mei 2023. Bezocht 9 juli 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431102/
  3. Karamanou K, Tsoucalas G, Pantos K, Androutsos G. Isolating Colchicine in 19th entury: An old drug revisited. 2018. Bezocht 9 juli 2024. https://www.eurekaselect.com/article/87906