Doxycycline kopen

Doxycycline

Ben je in België? Klik hier ➡️

Ben je in Nederland? Klik hier ➡️

Doxycycline is een huis, tuin, en keuken begrip, zowel bij de huisarts als in hospitalen. Het is één van de klassieke tetracycline antibiotica. Waar dat de andere bekenden van de groep: minocycline en tetracycline, door resistentie veel van hun pluimen verloren zijn, wordt doxycycline nog veel voorgeschreven.

Medicamentfiche
actieve stofdoxycycline
merkenActiclate
DoryxDoryx MPCDoxy 100
Doxycycline
MonodoxVibra-Tabs
Vibramycin
verdelervelerlei
patentgeen patent
klasseantibioticum / tetracycline
indicatieongecompliceerde luchtweginfecties
acute verergering van chronische bronchitis sinusitis, gemeenschapsverworven longontsteking
teken ziekten (ziekte van Lyme)
huid en zachtweefselinfectiesyfilis, bekken-ontstekingsziekte (gecombineerd met cefoxitin) malaria voorkoming en behandeling
administratievormcapsule, tablet, tablet met verlengde afgifte, orale suspensie, injectie
generische versieja
voorschriftplichtig?ja
goedgekeurdja
risico op misbruikmedium
[1, 2]

Doxycycline kopen

Omdat antibiotica onmisbaar zijn in onze moderne geneeskunde, vindt je ze gemakkelijk overal terug. Zelfs in derde wereld landen zijn antibiotica eenvoudig te vinden.

We gaan er vanuit dat jij, net als wij, een digitale huismus bent, en we willen daarom onze doxycycline volledig digitaal verkrijgen.

Je hebt eerst en vooral al een voorschrift nodig. Antibiotica hebben kans op bijwerkingen en risico op verkeerd gebruik, een gebruik dat schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Een voorschrift zorgt er voor dat je duidelijke instructies krijgt en dat een dokter je observeert op eventuele bijwerkingen. Je hebt dan eveneens een luisterend oor en advies voor al je vragen en bezorgdheden. Een voorschrift is echt een must indien je een antibioticum wil gebruiken.

In veel gevallen brengt het kopen van voorschriftmedicatie allerlei beslommeringen en tijd- en geldverlies met zich mee.

Is het misschien mogelijk om voorschriftmedicatie kopen zonder je huis uit te moeten?

Laten we de opties eens overlopen

verkoperje kan vanuit je living voorschriftmedicatie bestellen die kwaliteitsbeschermd isuitleg
buurtdrogist (Kruidvat, Etos)needeze verkopers hebben geen licentie voor voorschriftplichtige medicatie
online drogistneedeze verkopers hebben geen licentie voor voorschriftplichtige medicatie
hybride drogist-apotheek in je buurtneeje moet in dit geval de deur uit, zowel voor apotheek als voor dokter, en eventueel geld betalen voor vervoer, en betalen voor een doktersbezoek, zodat je een voorschrift bekomt dat je nodig hebt in de apotheek
buurtapotheekneeje moet in dit geval de deur uit, zowel voor apotheek als voor dokter, en eventueel geld betalen voor vervoer, en betalen voor een doktersbezoek, zodat je een voorschrift bekomt dat je nodig hebt in de apotheek
website van buurtapotheekneeje moet in dit geval nog steeds de deur uit, eventueel geld betalen voor vervoer, en een doktersbezoek betalen om een voorschrift te verkrijgen
online apotheek zonder fysieke toonbankneeje moet in dit geval nog steeds de deur uit, eventueel geld betalen voor vervoer, en een doktersbezoek betalen om een voorschrift te verkrijgen
illegale medicijnen webshopneeje hoeft in dit geval de deur niet uit maar je hebt geen kwaliteitsgarantie
online farmaceutisch dienstenplatformjain dit geval hoef je voor niets de deur uit omdat zij geassocieerde artsen in huis hebben die je een voorschrift kunnen uitschrijven
homeopathische webshopneedeze verkopers hebben geen licentie voor voorschriftplichtige medicatie
webshop Traditionele Chinese Geneeskundeneedeze verkopers hebben geen licentie voor voorschriftplichtige medicatie

Zoals je kan zien is er op dit moment slechts 1 aankoopoptie die een volmondige ja uitlokt als antwoord op onze digitale huismusverzuchtingen: het online farmaceutische dienstenplatform. 

Online bestellen

In principe kennen alle bestellingen op deze platformen 7 stappen:

1productkeuze
2digitaal consult
3medisch onderzoek
4uitgave voorschrift
5betalen
6opgave leveradres
7levering

In de loop van de bestelling wordt er een account opgemaakt bij de site die je in de toekomst zal toelaten om sneller bediend te worden.

Prijs doxycycline in België & Nederland

  • België
    Doxycycline Sandoz 10 tabs kost in België ongeveer 8 Euro en wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds
  • Nederland
    Doxycycline Aurobindo kost in Nederland 0,55 Euro per tablet en wordt volledig terugbetaald door de zorgverzekering
  • De prijs in andere landen van de EU
    Prijzen in andere EU landen kunnen hoger liggen maar ook lager. Medicatie over de grens, bijvoorbeeld in Spanje of Duitsland, bestellen, brengt, in tegenstelling tot wat sommigen beweren niets op. De prijzen liggen misschien lager maar over de grens bestellen ontneemt je voordelen die je zou hebben als je ter plaatse zou bestellen, zoals gratis levering bijvoorbeeld. De sites zullen hun hogere leveringskosten een je doorrekenen of je gewoon niet bedienen. Als je toevallig in een land bent waar het goedkoper is kan je wel profiteren van het prijsverschil en het medicament op je adres daar ter plaatse, laten aankomen.

Werking

Men kan antibiotica voornamelijk in 2 grote groepen indelen: de bacteriestatische en de bactericidale antibiotica.

Doxycycline is zoals gezegd een tetracycline antibioticum. Tetracycline antibiotica zijn net als aminoglycosiden en macroliden bacteriestatische antibiotica. Die antibiotica remmen de proteïnesynthese in bacteriecellen door zich aan de bacteriële ribosomen in die cellen te binden. Iedere cel, en dus ook de bacteriecel, heeft proteïnesynthese nodig om te functioneren en wanneer deze antibiotica zich binden en de proteïneproductie saboteren, stagneert de functionering van de cel in mindere of meerdere mate. Doordat de bacteriekolonie veel trager of niet kan groeien krijgt het afweersysteem van het lichaam gemakkelijker en sneller de overhand.

De andere grote groep, de bactericidale antibiotica, zijn in feite de oudste groep. Penicilline behoort hiertoe. Dit was het eerste moderne antibioticum. Tot de bactericidale groep behoren de bèta-lactams. Bactericidale antibiotica blokkeren de cross-linking van peptidoglycan, in de celwand van bacteriën, leidend tot autolysis (proces van zelfvertering) en dood van de cel.

Doxycycline is de enige van de klasse der tetracyclinen die nog veel gebruikt wordt. De klasse lijdt onder de gestaag groeiende resistentie van bacteriën en het gebrek aan innovatie doordat de groep intussen off-patent is. Off-patent wil zeggen dat het tetracyclinen niet langer door patent beschermt zijn waardoor iedereen tetracyclinen kan ontwikkelen. Dit betekent dat er meer concurrentie is en prijzen die bedrijven verdienen veel lager zullen zijn in vergelijking tot gepatenteerde medicamenten. Dit is de reden dat men medicamentenpatenten invoerde, maar men wilde dit niet ongelimiteerd doen en daardoor zijn er op patenten limieten in tijd. 20 jaren is zo een limiet die vaak gehanteerd wordt. De wetten hieromtrent verschillen per jurisdictie.

Bedrijven zijn vindingrijk om aan dit off-patentstatuut te ontkomen. Een goed voorbeeld zijn een aantal gemodificeerde tetracycline antibiotica die men nog niet zo heel lang geleden ontwikkeld heeft: tigecycline, eravacycline en omadacycline. Deze behoren door hun modificaties technisch gezien niet tot dezelfde groep en konden zo dus opnieuw gebruik maken van patentrecht. Intussen zijn die patenten al weer verlopen en zijn er heden generische versies van op de markt.[3]

Bacteriën die kwetsbaar zijn voor doxycycline

susceptibiliteit van bacteriën voor doxycycline
KwetsbaarBorrelia burgdorferi
Helicobacter pylori
Plasmodiums (malaria)
Redelijk kwetsbaarStaphylococci, MRSA, Strepto-coccuspneumoniae
Minder kwetsbaarGNRs, anaeroben, enterococci, Streptococcusagalactiae, Streptococcus pyogenes

Resistentie van bacteriën

Bacteriën zijn erg adaptief en passen zich aan antibiotica aan, zodat zij kunnen overleven. Deze aanpassing noemt men resistentie. De snelheid van dit proces heeft veel te maken met hoe we antibiotica gebruiken. Overgebruik, gebruik wanneer het niet strikt nodig is, en te vroeg stoppen met behandelingen, zijn allemaal oorzaken van een onnodige versnelling van resistentie. In de westerse wereld zijn dokters zich daar nu erg bewust van wanneer zij voorschrijven. In de derde wereld laat dat bewustzijn nog te wensen over. Langst de andere kant zijn wetenschappers voortdurend bezig me het ontwikkelen van innovatieve, effectievere, antibiotica. Dit is waarschijnlijk een wedloop die nooit een definitieve winnaar zal kennen (tenzij de beschaving ooit ten onder gaat, dan winnen de bacteriën).[3]

Behandelen met doxycycline

Doses waarin je doxycycline vind

Doxycycline wordt momenteel verdeeld in capsules van 50mg, tabletten van 20mg, tabletten verlengde afgifte 50mg, suspensie 2,5ml, injectie & katheter (enkel voor hospitalen).

Voeding of geen voeding?

Voeding nemen kan absorptie van doxycycline verminderen, maar op ene lege maag nemen kan maagpijn veroorzaken. Daarom, als je geen last hebt van je maag, beter zonder voeding (glas melk is ook voeding in dit verband). Heb je wel last, neem dan een beetje voeding erbij.

Doxycycline behandelingsplan

We kiezen er bij antibiotica vaak voor om geen behandelingsplan weer te geven om dat iedere behandeling erg individueel is.

Waar wordt doxycycline zoal voor voorgeschreven?

  • tekenziekten
  • sinusitis
  • acute chronische bronchitis
  • huidinfecties
  • malaria – preventief en behandelend
  • bekkenontstekingsziekte (in combinatie met cefoxitin)
  • gemeenschapsverworven longziekte
  • zacht weefselinfecties
  • syfilis

Waarschuwingen

Overloop je medische voorgeschiedenis met je arts en vernoem alle medicamenten die je nam, die je nu neemt, en eventueel wil gaan nemen. Van zijn kant zal je dokter je algeheel advies geven aangaande je gezondheid en je alle nodige aandachtspunten meegeven wat betreft doxycycline.

  • Malaria
    Doxycycline is nuttig als preventie tegen malaria, maar het is niet 100% waterproof: je kan nog steeds malaria krijgen, het verminderd gewoon de kans aanzienlijk wanneer je het gebruikt in conjunctie met andere maatregelen, zoals deet of citronella en het dragen van lange kledij.
  • Laat capsules heel
  • Kauw niet op vertraagde afgifte tabletten
    Kauw niet op vertraagde-afgifte tabletten. De volgende merken worden gegeven via vertraagde-afgifte: Doryx, Doryx MPC.
  • Doxycycline kan je keel irriteren
    Dat voorkom je door doxycycline te nemen met voldoende water.
  • Meet de suspensie goed af schudt de suspensie goed voor gebruik en meet je dosissen af met een meettoestel (een eetlepel is niet accuraat als maateenheid)
  • Zwangerschap/borstvoeding
    Doxycycline kan schadelijk zijn voor ongeboren en geboren kind. Antibiotica kunnen overgaan in de foetus via het bloed, of in het zogende kind via de moedermelk. Breng je dokter op de hoogte indien je zwanger bent of borstvoeding geeft, of indien je eventuele zwangerschaps of borstvoedingsplannen hebt.
  • Anaphylaxis
    Gebruik dit middel niet indien je ooit allergische reacties hebt gehad op doxycycline. anaphylaxis is de wetenschappelijke naam voor een allergische reactie van het immuunsysteem. Wanneer anaphylaxis optreedt scheidt het immuunsysteem chemicaliën af in het bloed die het lichaam in een shocktoestand brengen. Symptomen: bloeddrukval, huiduitslag, zwelling aangezicht, keel, moeite met slikken, snelle dunne hartslag, moeite met ademhalen, misselijkheid en overgeven. Deze toestand dient onmiddellijk behandeld worden met epinephrine. Indien anaphylaxis niet onmiddellijk behandeld wordt kan het dodelijk zijn.
  • Contra-indicaties
    Indien je lijdt aan de volgende ziekten bekijk dan met je arts of het wel een goed idee is voor jou om dit medicijn te nemen: chronische diarree, problemen met je gezichtsvermogen, geschiedenis van schimmelinfecties in je mond of vagina, nierproblemen, leverproblemen, geschiedenis van maagoperaties.
  • Antaciden
    Zuuroprispingen zijn vervelend en kunnen pijnlijk zijn. Antaciden zijn dan een welkome verzachting. Antaciden die aluminium, calcium, of magnesium bevatten zijn echter een probleem omdat zij de effecten van doxycycline verminderen. Je kan dit oplossen door zulke antaciden twee uren voor en na inname van doxycline niet te nemen.
  • Neem doxycycline beter niet in met melk
    Elke vorm van voeding, zij het soep, melk, vaste voeding of voedingssupplementen zoals vitamines. mineralen, algen etc. kan de absorptie van het medicament tegenwerken en daardoor het effect ervan verminderen. Je stopt best met eten/drinken (behalve water) twee uren voor dat je het medicijn neemt en deze onthouding aanhouden tot twee uren nadat je het nam – tenzij – je last hebt van doxycline op je lege maag, dan kan je het wel nemen met melk of wat voedsel.
  • Pepto-Bismol
    Dit is een handig middel tegen diarree en misselijkheid. Neem het echter niet samen met doxycycline. Pepto-Bismol voorkomt dat doxycycline volledig opgenomen wordt in je darmen. Raadpleeg je dokter voor specifieke maatregelen.

Mogelijke bijwerkingen

Bijwerkingen zijn meestal mild en gaan vrij vlug over, eens het lichaam gewend is aan het middel. Sommigen kunnen ernstig zijn. Verwittig een dokter wanneer je een of meerdere van volgende bijwerkingen ervaart.

  • gastro-intestinaal, vertering
    hevige maagpijn, waterige of bloedige diarree, verlies van eetlust, maagpijn bovenaan de maag, misselijkheid, lever- of pancreasdeficiëntie, geelzucht, misselijkheid, verdonkering huidskleur, overgeven
  • zintuiglijk, zenuwstelsel, mentaal
    oorsuizen, duizeligheid, problemen met het gezichtsvermogen, pijn achter de ogen, verhoogde druk binnenin de schedel, hoofdpijnen, gevoeligheid aan de zon
  • cardiovasculair
    onregelmatige hartritmes, lage aantallen witte bloedcellen, gemakkelijk blauwe plekken en bloeden, snelle hartslag
  • genitaal
    jeuk of uitscheiding aan de vagina
  • luchtwegen
    gevoelens van kortademigheid irritatie aan de keel, moeite met slikken, gezwollen klieren
  • urinewegen
    weinig of geen plassen, donkere urine
  • energie
    zwakte, bleke huid, vermoeidheid
  • algemeen
    koorts, rillingen, lichaamspijnen, borstpijn

Interessant om weten

AntiresistentieSeal finger
Intussen zijn ook drie nieuwe tetracyclinen ontwikkeld en op de markt gebracht, zij het gemodificeerd: tigecycline, eravacycline en omadacycline, met de bedoeling de anti-tetracycline-resistentie te slim af te zijn. Of deze daar in goed lukken moet nog via evaluatieonderzoeken vastgesteld worden.Seal Finger, of spekkfinger in het Noors, is een organisme dat infecties veroorzaakt die je vingers aantasten en ervoor zorgen dat, indien je geen antibiotica hebt, je die moet amputeren. Je krijgt de ziekte door gebeten te worden door zeehonden, of wanneer je beenderen van zeehonden of onbehandelde zeehondenhuiden aanraakt. Het zijn vooral zeehondenjagers die er mee te maken krijgen, of mensen die met zeehonden omgaan als entertainment of die beroepsmatig zeehonden begeleiden of onderzoeken. Men weet niet wat voor organisme deze infectie veroorzaakt maar men gaat er vanuit dat het een bacterie is omdat de ziekte te behandelen is met tetracyclinen, dus ook doxycycline, en andere antibiotica, zij het geen bèta-lactam antibiotica zoals penicilline.
AntraxTaaie rakker: MRSA
De grampositieve bacterie Bacillus anthracis wordt beschouwt als zowat de gevaarlijkste bacterie die we kennen. Er bestaan drie vormen van Antrax: longantrax, huidantrax, en intestinale antrax. Antrax is 1 van de dodelijkste bacteriën en de theoretische favoriet voor terroristische aanvallen.
Eens dat er symptomen zijn is deze ziekte bijna niet meer te behandelen.
Het is een groot geluk dat Antrax bijna niet van mens tot mens overgaat.
De dader: Methicilline-Resistente Staphylococcus Aureus, of kort: MRSA
De MRSA stam van de Staphylococcus Aureus bacterie is zodanig gemuteerd dat het onkwetsbaar is geworden voor alle antibiotica, waaronder ook methicilline. Om deze redenen noemt men deze een superbug.
De infectie die deze superbug teweegbrengt kan longen, de urineleider en zelfs de bloedsomloop aantasten, is moeilijk te genezen, en kan leiden tot de dood.

Lees de bijsluiter en bespreek je medische toestand en zaken die je inneemt met je arts. Hij/zij zal je een gepaste behandeling voorschrijven en je opvolgen. Contacteer hem/haar tijdens je behandeling wanneer zaken onduidelijk zijn of je vragen of bezorgdheden hebt.

Bronnen:

  1. Warner Chilcott. Highlights of prescription information. Herzien Juni 2008. Bezocht 17 mei 2024. https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2008/050795s005lbl.pdf
  2. Shutter M C, Akhondi H. Tetracycline. Herzien 5 juni 2023. Bezocht 17 mei 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549905/
  3. Aslam B, Wang W, Arshad M I, Khurshid M, Muzammil S, Rasool M H, Nisar M A, Alvi R F, Aslam MA, Qamar MU, Salamat M K F, Baloch Z. Antibiotic resistance: a rundown of a global crisis. 10 oktober 2018. Bezocht 21 mei 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6188119/