Azithromycine kopen

Azithromycine

Ben je in België? Klik hier ➡️

Ben je in Nederland? Klik hier ➡️

Wat is azithromycine?

Azithromycine is een klassiek breed-spectrum antibioticum dat onder druk staat door de groeiende hoeveelheden resistente bacteriën die in omloop zijn, maar voor een deel aandoeningen nog steeds doeltreffend is.

Azithromycine wordt onder andere verkocht als Zithromax. Indicaties:

  • reizigersdiaree
  • middenoorinfecties
  • keelinfectie
  • longziekten
  • malaria
  • darminfecties [1, 2]

Azithromycine kopen aan de laagste prijs

Antibiotica zijn een zeer belangrijk onderdeel van de moderne farmaceutische toolbox en bijgevolg kan je hen overal te koop vinden. Er is echter een grote variatie aan verkopers van genezende middelen, manieren van kopen en prijzen die je betaalt, dus we gaan even bekijken waar je, gebaseerd op jouw voorkeuren, de beste azithromycine deal kan sluiten.

We dienen daarbij in het achterhoofd te houden dat azithromycine een voorschrift vereist. De reden daarvoor is dat het middel bijwerkingen heeft en verkeerd gebruik je gezondheid kan schaden. Een voorschrift zorgt ervoor dat je zeker weet dat de behandeling die je toepast juist is volgens de richtlijnen van de huidige medische wetenschap en dat je tijdens de gehele behandeling voor verdere vragen en begeleiding bij een dokter (de voorschrijvende arts) terecht kunt.

Onder de noemer genezende middelen verstaan we de volgende substanties:

  • natuurmiddelen (middelen die gebruikt worden zoals ze voorkomen in de natuur)
  • synthetische middelen (volledig gemaakt door mensen)
  • semisynthetische middelen (stoffen zoals ze in de natuur voorkomen die gemodificeerd worden door mensen)
  • natuurlijk-synthetische combinatieformules (natuurlijke stoffen gecombineerd met synthetische stoffen)
  • voedingssupplementen (essentiële onderdelen van voeding, natuurlijk geïsoleerd, of synthetisch, of een combinatie tussen de twee. Bijvoorbeeld: vitaminen, mineralen enz.)
  • homeopathische middelen (microverdunningen van substanties die bij gezonde mensen ziekten veroorzaken)

Deze middelen worden verkocht door een hele resem verschillende soorten verkopers:

  • fysieke drogisten
  • online drogisten
  • natuurvoedingswinkels
  • offline hybride drogistapotheek
  • online hybride drogistapotheek
  • fysieke apothekers
  • websites van fysieke apothekers
  • homeopathische webshops
  • Traditionele Chinese Geneeskunde webshops
  • online apothekers zonder fysieke toonbank
  • illegale medicijnenshops
  • online farmaceutische dienstenplatformen

Zaken waar een digitale medicamentenkoper op let wanneer hij azithromycine wil kopen:

  • Heeft de verkoper voorschriftmedicatie te koop?
    Gediskwalificeerd: fysieke drogisten, online drogisten, natuurvoedingswinkels, homeopathische webshops en traditionele Chinese Geneeskunde webshops.
  • Kan je in je living blijven, zowel wat betreft de apotheek als de dokter?
    Gediskwalificeerd: alle opties behalve de illegale medicijnenwebshop en het online farmaceutische platform.
  • Hebben ze de goedkoopste prijs?
    Als je alles bij mekaar rekent: productkosten, dokterskosten, vervoer etc., komt het online farmaceutische diensten platform het goedkoopste uit.
  • Is de kwaliteit van het middel verzekerd?
    Gediskwalificeerd: illegale medicijnenwebshop.

Na alle opties overlopen te hebben blijven we met 1 optie over: het online farmaceutische dienstenplatform tikt al onze boxjes.

Online bestellen

Je surft naar een online farmaceutische dienstenplatform en zoekt in hun digitale etalage het product van je keuze. Eens gevonden geef je aan dat je het wenst te kopen. De site biedt je vervolgens een digitale consult aan, dewelke je aanvaardt. Je vult een medische vragenlijst in die wordt onderzocht door een partner arts. Deze arts is onafhankelijk van de site maar werkt er mee samen. Eventueel neemt deze dokter contact met je op, op dat moment om meer verduidelijking te vragen. Vervolgens maakt hij/zij een voorschrift op, of te wel voor het gewenste medicament of een ander dat hij/zij meer geschikt acht. Dan wordt je door de site doorverwezen naar de afrekening, waarna je je adres opgeeft en tenslotte wordt er een order doorgestuurd, samen met het voorschrift, naar een geassocieerde apotheek, met de opdracht het middel in te pakken en het naar het door jou gegeven adres te versturen.

Ergens gedurende dit proces zal de site vragen een account op te maken, met een e-mailadres en een paswoord. Het exacte moment hiervoor zal bij iedere site verschillen, maar het algemene principe is hetzelfde bij deze platformen. Eens dit account opgemaakt, zal elke volgende aankoop gemakkelijker verlopen, omdat data die reeds gegeven werd bij de eerste aankoop, aan jouw account wordt gekoppeld, zodat die bij de volgende aankopen niet opnieuw opgevraagd dient te worden.

Wordt het middel terugbetaald door ziekenfonds of zorgverzekering?

Deze vraag is geen bepalende vraag bij het zoeken van de juiste verkoper, aangezien qua terugbetaling dezelfde regels gelden voor eender welke weg die je neemt om aan te kopen, uitgezonderd de illegale medicamentenshop. Want als je daar koopt kan je sowieso geen terugbetaling krijgen.

Maar het is desalniettemin een belangrijke vraag omdat sommige medicamenten erg duur zijn.

Gelukkig worden antibiotica gewoonlijk terugbetaald. Nu, wanneer we azithromycine opzoeken in de vergoedingsdatabases van onze landen vinden we het terug als terugbetaald in België maar niet in Nederland. Vraag even na in je plaatselijke apotheek om zeker te zijn.

De prijs van Azithromycine Sandoz ligt in België in klassieke apotheken rond de 10 Euro. We weten niet of het medicament in Nederland in buurtapotheken überhaupt verkrijgbaar is. Op online platformen in Nederland kan het wel alvast krijgen, maar dan zonder terugbetaling.

In Duitsland en Spanje goedkoper?

Er wordt vaak beweerd dat kopen in die landen, of bepaalde andere landen van de EU, winst oplevert. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Het is inderdaad zo dat er prijsverschillen zijn en dat er EU landen zijn waar dezelfde medicamenten goedkoper zijn dan in sommige andere EU landen. Maar het eventuele voordeel dat je haalt uit een lagere prijs valt weg wanneer je online vanuit België of Nederland op sites uit die landen bestelt, omdat ze je een surplus gaan aanrekenen wegens hogere leveringskosten, of je gewoon niet gaan bedienen.

Je kan enkel van lagere prijzen profiteren indien je vanuit die landen zelf gaat kopen op de sites van die landen en je aankopen daar laat toekomen.

Let bij het kopen steeds op dat je koopt op een site die gelokaliseerd is in het land waar je op dat moment bent. Bekende online farmaceutische dienstenplatformen hebben vaak verschillende versies van hun site, gelokaliseerd in verschillende landen. En als je op reis bent let dan op de prijzen op de sites die in de landen geregistreerd zijn waar je op dat moment bent en haal voordeel door dan bestellingen te doen en die te laten toekomen op je verblijfsadres ter plaatse.

Werking van azithromycine

Het medicament behoort tot de macroliden, dewelke op hun beurt een subgroep zijn van de algemene groep van bacteriestatische antibiotica, de antibiotica die bacteriën tegenwerken door hun proteinesynthese te ondermijnen. Bacteriestatische antibiotica binden zich aan de ribosomen van bacteriecelen en voegen een nieuw aminozuur toe aan de proteïneketting. Door deze modificatie wordt de proteïnesynthese in de bacteriecel bemoeilijkt en zijn functioneren belemmerd. Dit laat het lichaam toe zich beter te verdedigen en de indringer sneller te overwinnen.

Tegenover bacteriestatische antibiotica staat een andere groep van antibiotica: de bactericidale antibiotica. Dit zijn de antibiotica die de celwand van bacteriën saboteren waardoor deze afsterven. In deze groep zit ook het oudste moderne antibioticum: penicilline.

Ook al hebben alle antibiotica in iedere van deze twee algemene groepen ongeveer hetzelfde effect, toch zijn er onderling veel verschillen in de methoden waarop zij dit effect bewerkstelligen, Zo kan de proteinesynthese op diverse wijzen belemmerd worden en kan de celwand op verschillende manieren beschadigd worden.

Bij de ontwikkeling van antibiotica komt het er op aan dat onderzoekers per infectie medicamenten ontwikkelen die haarfijn afgestemd zijn op de specifieke bacterie die deze welbepaalde infectie veroorzaakt, en die kunnen tegengaan zonder de gezondheid van de host van de infectie (de persoon die er drager van is) schade te berokkenen.

Buiten azithromycine zijn ook de middelen clarithromycine en erythromycine bekende macroliden. Antibiotica uit deze groep werden voorheen veel gebruikt vanwege hun brede dekking. Hun effect is echter niet tegen alle bacteriën uit hun doelgroep even krachtig meer omdat intussen veel van die bacteriën resistentie hebben opgebouwd (tegen de macroliden), vooral dan Streptococcus pneumoniae. En erythromycine, de leider binnen deze groep, heeft sowieso weinig gebruiksnut vanwege de vele dosissen die nodig zijn voor een behandeling en de vele bijwerkingen en interacties met andere middelen die met haar gebruik gepaard gaan.[3]

Bacteriën die kwetsbaar zijn voor azithromycine

  • Kwetsbaar
    Haemophilus influenzae
    Moraxella catarrhalis
    Helicobacter pylori
    Mycobacterium avium
  • Redelijk kwetsnaar
    S pneumoniae
    Streptococcus pyogenes
  • Weinig kwetsbaar
    Staphylococci
    Enterische GNRs
    Anaeroben
    Enterococci

Ziektebeelden die behandeld worden met Azithromycine

Azithromycine wordt ingezet om de volgende infectieziekten te genezen:

InfectieVeroorzaakt door
tonsillitisS. pyogenes
genitale zweerziekte (chancroide)H. ducreyi pharyngitis
acute bacteriële exacerbatie van chronische obstructieve pulmonaire ziekteH. influenzae
M. catarrhalis
S. pneumoniae
ongecompliceerde huidziekten  S. aureus
S. pyogenes
S. agalactiae
acute bacteriële sinusitisH. influenzae
M. catarrhalis
S. pneumoniae
acute otitis mediH. influenzae
M. catarrhalis
S. pneumoniae
schrob tyfusOrientia tsutsugamushi
trachoomC. trachomatis
gemeenschapsverworven longontsteking C. pneumoniae
H. influenzae
M. pneumoniae
S. pneumoniae

Waarschuwingen

Voordat je een middel inneemt, of dat nu om een voorschriftmedicament gaat, een natuurgeneesmiddel, een kruid, of een voedingssupplement (geïsoleerd essentieel onderdeel van voedingswaren, zoals bijvoorbeeld vitaminen, mineralen, enzymen, algen enz.) dien je dat mee te delen aan je dokter zodat hij hier rekening mee kan houden in de behandeling die hij voorschrijft en tijdens de verdere opvolging.

Hartritmestoornissen

Azithromycine veroorzaakt bij sommige mensen QT verlenging. Dat is een hartritmestoornis met mogelijk fataal gevolg. Factoren die het risico hierop vergroten zijn:

  • ouderdom
  • andere medicamenten die het risico vergroten
  • aanwezigheid van hartritmeproblemen voor je met dit medicament begint te nemen.

Leverproblemen

Bespreek met je arts eventuele leverproblemen. Indien je een zwakke lever hebt moet je dokter deze observeren, omdat azithromycine zijn toestand kan doen verergeren. Indien de dokter merkt dat de lever achteruitgaat tijdens het nemen van azithromycine, dan dient hij de behandeling te stoppen.

Zwangerschap & borstvoeding

Azithromycine zou veilig zijn voor de foetus. Wat betreft het zogende kind bij borstvoeding, is het niet geweten of azithromycine overgaat in de moedermelk, maar het is vermoedelijk veilig.

Allergische respons

Telkens als je een bepaalde soort stof inneemt is er een kleine kans op een allergische reactie. Op ieder moment is je lichaam mogelijks allergisch aan welbepaalde stoffen, en als je deze stoffen kent dan vermijdt je die. Voor welke stoffen je allergisch bent kan veranderen in de tijd. De reacties die je krijgt komen niet zozeer van de stof maar van de reactie van je lijf. Heb je ooit een allergische reactie gehad op azithromycine? Neem het dan niet opnieuw.

Bel in geval van een acute allergische aanval onmiddellijk de hulpdiensten. Je moet in dit geval snel een epinefrine spuit krijgen. Anaphylaxis kan leiden tot de dood indien onbehandeld.

Laag bloedpotassium

Azithromycine in combinatie met een laag potassiumlevel kan zorgen voor hartritmestoornissen.

Antaciden

Antaciden die aluminium of magnesium bevatten, zwakken de activiteit van azithromycine af. Neem daarom zulke antaciden niet in vanaf twee uren voor je het antibioticum neemt tot twee uren nadat je het inneemt.

Diarree door antibiotica

Azithromycine kan, net als de meeste antibiotica, milde diarree geven. In zeldzame gevallen kunnen antibiotica echter zorgen voor een ernstige ontsteking van de darmen die fataal kan zijn.

Verergering Myasthenia gravis

Als je dit hebt en je azithromycine neemt kunnen je symptomen van de ziekte verergeren.

Overdosis

Teveel azithromycine zal niet snel leiden tot acute bijwerkingen maar is wel schadelijk voor je lichaam, vooral als het continue gebeurd over langere perioden. Indien je een overdosis deed, bel dan je dokter voor meer informatie. Indien je toch acute verschijnselen mocht ervaren na overdosis, bel dan de hulpdiensten.

Interacties

Middelen samen nemen veroorzaakt wisselwerkingen: middelen verzwakken of versterken en er kunnen ook gans nieuwe effecten ontstaan die niet voorkwamen bij ieder van de anderen apart. Voeding in deze context is zoals elk ander middel, voor het lichaam zijn alle stoffen, stoffen, ongeacht hoe wij deze anders eventueel nog categoriseren.

Dit is de reden waarom je dokter dient te weten welke stoffen je in je lichaam opneemt, of dat nu voeding is (alcohol bijvoorbeeld) of tabaksrook door roken, of vitaminen, of kruidenmiddelen of voorschriftmedicatie, of …

Je dokter kan op basis van zijn medische kennis en medische databases dan bepalen of je iets minder moet nemen, meer moet nemen of helemaal moet stoppen met iets, of het eventueel vervangen door een andere stof.

Middelen die interageren met azithromycine (deze opsomming is onvolledig): nelfinavir, clarithromycine, warfarin. Nelfinavir is een antiviraal medicament, dat in combo met azithromycine lever- en hoorproblemen geven. Warfarin is een bloedverdunner. Als je bloedverdunners neemt samen met azithromycine kan dat je bloed te dun maken, met spontane bloedingen en snelle kneuzingen als gevolg.

Bijwerkingen

Mild

Maak je geen zorgen als je deze bijwerkingen ervaart. Zij komen vaak voor en zijn een gevolg van het wennen van het lichaam aan het medicament, Eens je lichaam het gewoon is zullen deze wegebben. Indien dat toch niet gebeurd, breng dan je arts op de hoogte.

Bijwerkingen: overgeven, misselijkheid, hoofdpijn, diarree, buikpijn.

Ernstig

Komen deze bijwerkingen op, bel dan je arts, en als ze zeer ernstig aanvoelen, bel dan de ambulance.

  • QT verlenging – hartritmestoornissen
    Bijwerkingen: ‘fladderen’ in the borst, flauwvallen, naar adem snakken tijdens slaap.
  • Leverfalen
    Bijwerkingen: vergelen huid en/of oogwit(geelzucht), vermindering eetlust, zwakheid, pijn in de bovenbuik, vermoeidheid.
  • Infantiele hypertrofische pylorusstenose
    Bijwerkingen: baby geeft over na eten, is geïrriteerd tijdens het eten, de baby wint geen gewicht

Allergische respons en anaphylaxis

Bijwerkingen:

  • Mild: huiduitslag, koorts, misselijkheid
  • Ernstig (anaphylaxis): zwelling in aangezicht en keel. Moeite met slikken, spreken en ademhalen, breken van de huid.

Interessant om weten

Breed of nauw?Wat bedoelt men met resistentie?
Antibiotica worden onderverdeeld in breedspectrum en nauwspectrum antibiotica. Breedspectrum antibiotica kunnen ingezet worden voor een grote groep bacteriën die zowel grampositief als negatief kunnen zijn. Nauwspectrum antibiotica kunnen slechts tegen een specifieke groep bacteriën ingezet worden en die moeten óf gramnegatief, óf grampositief zijn.Bacteriën leren zich te verweren tegen de technieken die antibiotica ontplooien om hen te verschalken. Dit fenomeen noemt men bacterieresistentie. De mate waarin resistentie ontwikkelt hangt voor een groot stuk af van de manier waarop men antibiotica inzet. De mate van gebruik onder een populatie is een belangrijke factor. Minder is hier meer. Overgebruik onder populaties doet resistentie exponentioneel stijgen. In principe zou men enkel antibiotica moeten gebruiken in situaties waarbij het lichaam de genezing niet op zichzelf kan volbrengen en andere remedies uitgeput zijn. Verder is foutief gebruik een probleem. Een antibioticabehandeling voorbarig stoppen of te lage dosissen nemen geeft bacteriën de ruimte zich aan te passen en defensieve oplossingen te vinden.

Heb je de bijsluiter goed doorgelezen? Heb je jouw huisdokter op de hoogte gebracht van ziekten die je had of hebt en van middelen die je neemt? Begrijp je zijn/haar instructies? Spreek met hem/haar over je vragen of in geval er bijwerkingen optreden.

Bronnen:

  1. Heidary M, Samangani A E, Kargari A, Kiani Nejad A, Yashmi I, Motahar M, 4 Taki E, Mechanism of action, resistance, synergism, and clinical implications of azithromycin. jun 2022. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9169196/
  2. Pfizer. Zithromax. 2013. https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2013/050710s039,050711s036,050784s023lbl.pdf
  3. Nwobodo C D, Ugwu M C, Anie C O. Mushtak T S, Al‐Ouqaili, ,Ikem J C, Chigozie U V, Saki M. 2022 Sep. Antibiotic resistance: The challenges and some emerging strategies for tackling a global menace https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9459344/